top of page

CompanionS putnik vs. Turista

CompanionS putnik vs. Turista

„Turisti su oni koji stižu u hordama. Oni preplave mesta, uništavaju ih. Oni će verovatno besprekidnim škljockanjem aparata upropastiti doživljaje u malim lokalnim vozovima, ušuškanim restoranima podjednako kao i u akva parkovima i na plažama“, piše Entoni Peregrin za britanski list „Dejli Telegraf“. 
 

U članku objavljenom 3. avgusta on pokušava da napravi razliku između turista i putnika (engl. tourist or traveller) priznajući na kraju da ipak pripada prvoj grupi. 
 

Za razliku od turista koji putuju u velikim grupama, putnici su uglavnom sami ili sa još jednim do dva saputnika. Turisti se vode dobro oprobanim rutama, organizovanim putovanjima, konsultujući se brojnim agencijama i vodičima. 
 

Nasuprot njima, putnici vole istraživanja, vole lutanja i neotkrivene kutke planete. Međutim, zahvaljujući njima i njihovim istraživanjima, mnoga prelepa mesta otkrivena su široj populaciji.

lake_80qual (1).jpg

Braneći „najezdu turista“ od kritičara-putnika, Peregrini navodi primer Koloseuma u Rimu. „Iako često čujete kako su turisti ti koji uništavaju ovo staro zdanje, to nije sasvim tačno. Koloseum je zapravo pravljen za veliki broj ljudi, tako da veliki broj turista ne može mnogo da mu škodi. Sa druge strane zahvaljujući novcu koji turisti ostave, u Koloseum se svake godine ulaže više nego pre.“ 

U prilog putnicima koristi priča o gubljenju originalnosti i svežine lokalnog stanovništva, običaja i izgleda mesta, koji menjaju svoje lice pred najezdom turista. Međutim, Peregrini na ovu priču dodaje podatke o važnosti turizma kao industrijske grane: „Prema podacima Svetske turističke organizacije pri Ujedinjenim nacijama, internacionalni turizam čini 5 posto svetskog dohotka. On je glavni izvor inostranog novca u više od četrdeset najnerazvijenijih zemalja.“

Ads

CompanionSI trenutno na site-u:

Zanimljivi VIDEO sa CompanionS putovanja

Sveže fotke...

Facebook Fanpage Box

bottom of page